Podengo portugues cerdoso pequeno

Podengo portugues, cerdoso/pequeno


 

 

För att förstå en hund bör man själv ta reda på så mycket det går om vad rasen tidigare har använts till.

 

Podengo portugués är Portugals nationalras. Podengon, tillsammans med andra liknande raser i medelhavsländerna, härstammar från det gamla Egyptens faraohund. Man tror att denna typ av hundar kom till södra Portugal med nordafrikanska araber.


I Portugal används de till sällskap, jakt, råttfångare och som larmare på gårdarna. De är en vanlig hund i byarna i Portugal och långt ifrån alla är registrerade i Portugisiska kennelklubben. Podengons jaktsätt är att jaga i flock (denna jaktform är inte tillåten i Sverige), främst kanin men även bl.a vildsvin och hjort. De olika storlekarna har olika uppgifter. Gemensamt är dock att de jagar inom synhåll för föraren. De är alltså inga drivande hundar utan håller sig inom rimligt avstånd ifrån sin människa.

 

Podengon är uppmärksam, glad och smidig med mycket energi som uppskattar ett aktivt liv tillsammans med sin familj. Hälsa

Podengon är generellt en frisk ras som lever länge. Det är sunt byggda hundar utan överdrifter och de är avlade för att kunna ta sig fram i oländig terräng under en hel dag. Det finns dock fall av patellaluxation (knäledsfel), legh perthes (deformering av höftkulan) och ögonsjukdomar såsom PRA (näthinnesjukdom) och Katarakt (linssjukdom).
När det gäller PRA kan man DNA-testa sina hundar för varianterna prcdPRA och crd4PRA.


 

Storlek och utseende

Podengo portugués finns i tre storleksvarianter och kan vara antingen släthårig (liso) eller strävhårig (cerdoso). Mankhöjd för liten (pequeno) är 20–30 cm och vikt 4–6 kg. Den kan vara enfärgad med enstaka vita markeringar och färgen kan variera från djupt röd till en ljust sandfärgad nyans eller också svart. De är robusta och lättskötta. 

Pälsen är mycket lättskött. Det är ingen trimras utan de behöver endast kammas regelbundet.


Övrigt

Podengon är ursprungligen en jakthund och man bör vara medveten om dess jaktinstinkt.