Dvärgpinscher

Dvärgpinscher

 

 

För att förstå en hund bör man själv ta reda på så mycket det går om vad rasen tidigare har använts till.

 

Dvärgpinschern har en historia som vakthund och råttjägare med härstamning från en av Tysklands äldsta raser – sträv- och släthårig torvhund.

Den är kvicktänkt, pigg, nyfiken och aktiv. Men den kan även koppla av tillsammans med sin människa. Den älskar allt ifrån att spåra i skogen till att ligga under täcket och mysa.

 

Dvärgpinschern är framavlad för att arbeta självständigt och röra sig fritt över stora ytor, så det är viktigt att man tidigt börjar träna inkallning och kontakt.

Det är också av stor vikt att tidigt börja med social- och miljöträning, vilket gäller alla raser. Hundarna ska ju kunna vara med oss i olika situationer och miljöer.

 

Dvärgpinschern har ju som sagt även en historia som vakthund, de varnar genom att skälla och påkalla uppmärksamhet när något händer. Så rasen kan ha lätt för att skälla och kan vara lite misstänksam och hålla ett visst avstånd till främlingar.

 

De flesta dvärgpinschrar älskar att ligga i solen och värma sig. På vintern, om det är väldigt kallt, kan de behöva ha ett täcke på sig. På vintern kan man smörja in tassarna med tass-salva, t.ex. ”Ekholms PROB” som är en ren naturprodukt som är mjukgörande och skyddar mot kyla, fukt, salt och förhindrar tassproblem. Eller ”Fyra Ess hundsalva” som också är väldigt bra.

 

Hälsa

Rasen är förhållandevis frisk. Det förekommer ögonsjukdomar och patella luxation (lösa knäleder).

 

 

Storlek och utseende

Mankhöjd är 25–30 cm och vikt 4–6 kg. Färgen är svart med röda tecken eller enfärgat röd i olika nyanser. Dvärgpinschern är en förminskad avbild av pinschern, utan att ge ett dvärgartat intryck. Dess eleganta, kvadratiska byggnad syns tydligt under den korta släta pälsen.