Om rasen

Dvärgpinscher

 

 

 

 

Dvärgpinschern har en historia som vakthund och råttjägare med härstamning från en av Tysklands äldsta raser – sträv- och släthårig torvhund.

 

Dvärgpinschern är en väldigt trevlig hund. Den är kvicktänkt, pigg, nyfiken och aktiv. Men den kan även koppla av tillsammans med sin människa. Den älskar allt ifrån att spåra i skogen till att ligga under täcket och mysa. De älskar också att ligga i solen och värma sig. På vintern, om det är väldigt kallt, kan de behöva ha ett täcke på sig. För övrigt är det inte en hund som behöver gå omkring med kläder på sig. På vintern kan man smörja in tassarna med tass-salva, t.ex. ”Ekholms PROB” som är en ren naturprodukt som är mjukgörande och skyddar mot kyla, fukt, salt och förhindrar tassproblem. Eller ”Fyra Ess hundsalva” som också är väldigt bra.

 

Eftersom Dvärgpinschern är framavlad för att arbeta själständigt och röra sig fritt över stora ytor, är det viktigt att man tidigt börjar träna inkallning och kontakt.

Det är också av stor vikt att tidigt börja med social- och miljöträning, vilket gäller alla raser. Hundarna ska ju kunna vara med oss i olika situationer och miljöer.

 

 

Hälsa

Rasen är förhållandevis frisk. Det förekommer ögonsjukdomar och patella luxation (lösa knäleder).

 

 

Storlek och utseende

Mankhöjd är 25–30 cm och vikt 4–6 kg. Färgen är svart med röda tecken eller enfärgat röd i olika nyanser. Dvärgpinschern är en förminskad avbild av pinschern, utan att ge ett dvärgartat intryck. Dess eleganta, kvadratiska byggnad syns tydligt under den korta släta pälsen.

Copyright © All Rights Reserved